研討會/活動

活動說明 檔案下載
【感謝您參與本次研討會活動!對於本次研討會相關議題,本院擁有豐富資源,您可逕行連結至出版品資料庫蒐尋。
活動名稱:2022臺德能源轉型論壇(2022 Germany and Taiwan-Forum on Energy Transition)
聯絡人資訊:盧欣榆02-2586-5000*818
活動日期: 2022/12/08 
活動類型:研討會
費用:免費
 
活動內容:

2022臺德能源轉型論壇

2022 Germany and TaiwanForum on Energy Transition

日期:2022128日(四)09:00-16:00

Date: 8th December 2022 Thursday, 09:00-16:00

地點:公務人力發展中心福華國際文教會館1F前瞻廳
(台北市大安區新生南路三段30)

Venue: 1F Cián-Jhan Hall, Howard Civil Service International House
(No. 30, Section 3, Xinsheng South Road, Daan District, Taipei City 10660, Taiwan (R.O.C.))

 

議程Agenda

09:00-09:30

報到Registration

開幕

Opening Session

09:30-09:50

20分鐘

開幕致詞

Opening Remarks

吳志偉先生/經濟部參事

Mr. Chih-Wei Wu, Counselor, Ministry of Economic Affairs

博拉克女士/德國聯邦經濟與氣候保護部國際能源事務副處長(錄影)

Ms. Ursula Borak, Deputy Director General for International Energy Affairs, Federal Ministry of Economic Affairs and Climate ActionVideo

許佑格博士/德國在台協會處長

Dr. Jörg Polster, Director General, German Institute Taipei

09:50-10:00

10分鐘

貴賓合影

Group Photo

第一場:能源政策最新發展

Session I: Updates of Energy Policy

主持人:吳志偉先生/經濟部參事

Mr. Chih-Wei Wu, Counselor, Ministry of Economic Affairs

10:00-10:30

30分鐘

(臺方)

講者:廖芳玲女士/經濟部能源局綜合企劃組組長

Speaker: Ms. Fang-Ling Liao, Director, Planning Division, Bureau of Energy, Ministry of Economic Affairs

講題:臺灣邁向淨零之能源策略

Topic: Taiwan’s Energy Strategies toward Net Zero

10:30-11:30

60分鐘

(德方)

講者:齊辛博士/德國Agora能源轉型理事會主席、前德國政府「未來能源計畫」能源轉型專家顧問

Speaker: Dr. Hans-Joachim Ziesing, Chairman of the Council of the Agora Energiewende and Former Member of the Independent Commission of experts for the monitoring process “Energy of the Future”

講題:德國能源政策更新

Topic: Updates of Energy Policy in Germany

11:30-12:00

30分鐘

問與答 Q&A

12:00-13:30

90分鐘

午餐時間 Lunch Time

 

第二場:氫能

Session Ⅱ: Hydrogen

主持人:吳志偉先生/經濟部參事

Mr. Chih-Wei Wu, Counselor, Ministry of Economic Affairs

13:30-13:45

15分鐘

(臺方)

講者:楊昌中博士/工業技術研究院綠能與環境研究所技術總監

Speaker: Dr. Chang-Chung Yang, Principal Researcher, Low-Carbon Energy & Energy Storage Technology Division, Green Energy and Environment Research Laboratories, ITRI

講題:邁向2050淨零排放-臺灣2050氫應用發展技術藍圖

Topic: Towards 2050 Net-Zero Emission-Taiwan Hydrogen Application Development and Technology Roadmap 2050

13:45-14:15

30分鐘

(德方)

講者:希利格博士/THEnergy創辦人

Speaker: Dr. Thomas Hillig, Founder of the THEnergy

講題:綠氫及其工業應用簡介

Topic: Introduction to Green Hydrogen and its Industrial Applications

14:15-14:35

20分鐘

問與答 Q&A

第三場:儲能

Session Ⅲ: Energy Storage

主持人:吳志偉先生/經濟部參事

Mr. Chih-Wei Wu, Counselor, Ministry of Economic Affairs

14:35-14:50

15分鐘

(臺方)

講者:馬偉富先生/台灣電力股份有限公司系統規劃處副處長

Speaker: Mr. Wei-Fu Ma, Deputy Director, Department of System Planning, Taiwan Power Company

講題:臺灣電池儲能系統發展

Topic: Development of Battery Energy Storage System(BESS) in Taiwan

14:50-15:20

30分鐘

(德方)

講者:羅森塔爾先生/儲能系統協會政府關係主管

Speaker: Mr. Markus Rosenthal, Head of Government Relations, Energy Storage System Association

講題:儲能及其在建築、運輸部門和工業中的應用

Topic: Energy Storage and its Applications in Buildings, the Mobility Sector and Industry

15:20-15:40

20分鐘

問與答 Q&A

閉幕

Closing Session

15:40-16:00

20分鐘

閉幕致詞

Closing Remarks

許佑格博士/德國在台協會處長

Dr. Jörg Polster, Director General, German Institute Taipei

吳志偉先生/經濟部參事

Mr. Chih-Wei Wu, Counselor, Ministry of Economic Affairs

本院:104 台北市中山區德惠街16-8號
電話:總機 +886 (2) 2586-5000,傳真 +886 (2) 2586-8855 聯絡我們

南台灣專案辦公室:807 高雄市三民區民族一路80號43樓1-2
電話:(07)262-0898,傳真:(07)398-3703

© 2015 台灣經濟研究院 版權所有. 隱私權聲明